“Manje zlo”

7
2232
Izbori
Photo by Element5 Digital

Maksimalno sam u ove blagdanske dane izbjegavala medije no kad god bih povirila na portale ili društvene mreže jedna me sintagma redovito ubadala u mozak – ime joj je “manje zlo”. U posljednje vrijeme sam naletjela na taj izraz barem stotinu puta. Također sam primijetila da se desnije orijentiranim glasačima prijeti povratkom zvijeri komunizma koja obilazi uokolo poput “ričućeg lava” pozivajući sve domoljube da mu se složno odupru tako što će glas pokloniti onima čija je politika zapravo dovela grogi SDP koji se raspadao po podružnicama da se ničim izazvan krene penjati po ljestvici rejtinga kao i do toga da “uskrsne” Zoran Milanović kojeg smo taman uspješno zaboravili. Pa da popišem što mi je na pameti:

1.Ako ne glasujete za ovakav HDZ nećete VI dovesti Milanovića nego ONI koji su izdajničkom politikom prema biračima doveli na vlast Vrdoljakov HNS, kojima su jezičac na vagi Saucha i Pupovac i protiv čijih su odluka Hrvati više puta za zadnjeg mandata izlazili na ulice. Za to ih neću nagraditi na predsjedničkim izborima nego kazniti na parlamentarnim.

2.Nema povratka komunizma ljudi. Nema. Ta opcija je mrtva. Ona je dobila točno 1,12 % koliko je osvojila Kata Peović iz Radničke fronte koja je točno znala da glasove želi oteti ne ljevici, nego onome tko zagovara domoljubni suverenizam, tog najžešćeg neprijatelja marsksističke anacionalne utopije. Ovi koje danas nazivate komunistima su ušminkani SJW salonski ljevičari kojima je bliži Justin Trudeau nego Rade Končar i koji bi radije popili čaj s Gretom Thunberg nego s Milkom Planinc. Tako jednostavno. Vremena se mijenjaju i ideologije se mijenjaju, svijetom žari i pali globalistička agenda kojoj se tek sporadično odupiru pojedinci koji djeluju u suprotnom , nacionalnom suverenističkom smjeru a koji kontra sebe imaju ne samo birače druge opcije nego sve vodeće zapadne medije, no unatoč tome ipak pobjeđuju na izborima.

3. Hrvatska katolička crkva vrlo uspješno kaska za svjetskim trendovima, ili ih pak nepogrešivo u drugom smislu nažalost slijedi, kako vam je već draže. Kaska u smislu da još uvijek idu za onom da je “sve bolje od komunizma” i u tom strahu ne vide da je đavao promijenio kaput i da više ne nosi crvenu zastavu sa srpom i čekićem nego im sjede u prvim redovima, hodaju za križem a istovremeno mrtvi hladni čine sve kako bi Hrvatska usvojila zakone i konvencije kakve globalistička elita natura i dijeli i kupuje i nameće a koji u konačnici ubijaju ono osnovno što i sama Crkva propovijeda. Kairos ih je upravo ugrizao za nos a da to uopće nisu primijetili.

4.Ono što u drugom krugu predsjedničkih izbora nudi tzv desnija opcija gotovo je u dlaku isto što nudi protivnička opcija. Ono što im se razlikuje je jedino retorika, a rabe različitu retoriku iz jednostavnog razloga što se imaju dodvoriti svojim glasačima – tako će Milanoviću izvlačiti tzv zoranizme tj izjave koje doista u teoriji zvuče svakako, ali u polju prakse apsolutno nikakvih razlika nije bilo – ni jedni ni drugi nisu slobodni i ni jedni ni drugi ne donose odluke sami bez upliva vanjskih centara moći. Demokratski gledano su apsolutno jednaki. Obje strane su vrlo uspješno krale referendume samo što desna opcija vodi za jedan. Za vrijeme Milanovićeve vlade legalizirana je istospolna zajednica, za vrijeme osovine HDZ – HNS – Saucha – Pupovac  takve će zajednice usvajati i djecu. naravno onu koja se uopće uspiju roditi pošto se možemo veseliti novom zakonu o pobačaju čiji je nacrt već “razveselio” katolički dio hrvatski birača i koji bi nas mogao natjerati da plačemo za zakonom iz 1978 na koji je, zanimljivo, posljednji potpis stavio Jakov Blažević. Onaj Stepinčev Blažević, da. Vidite kako su dobri ovi današnji katolički političari kad kraj njih i Blažević izgleda kao zaštitnik nerođenih?

5. Kad je neko zlo manje? Kad u ukupnoj količini zla njihovo nanošenje štete bude manje ili pak čine više dobra? Nikad mi to nije bilo do kraja jasno no ne bih baš rekla da je to jasno ni brojnim novinarima koji nas sada o tome velevažno podučavaju i koji uvijek za šest mjeseci mogu reći – tad sam bio /bila u krivu i svirati u druge diple, sve po potrebi.
Što ako su obje strane takve štetočine da u njima nema nikakvog dobra? Što ako je njhovo dobro lažno dobro, glumljeno, neiskreno? Što ako njihove riječi govore jedno, a djela drugo?Jesu li još uvijek manje dobro zbog tih riječi  ili su zapravo veće zlo zbog prevare i prijetvornosti? Meni se baš tako čini, no isto tako mi se čini da je hrvatski čovjek dovoljno jadan i zbunjen u ovoj priči i ne želim dolijevati ulje na vatru.

6. Ne želim izlaziti na izbore poslije kojih moram ići u ispovjedaonicu. To prepuštam onima koji prijete da ako to ne učinim da ću učiniti grijeh propusta. Koji paradoks – plašiti grijehom propusta nekoga tko ne želi glasati za nekoga tko laže i donosi bezbožne zakone, ali to čini s rukom na srcu i naziva se pravim dijelom Hrvatske. E niste pravi dio Hrvatske, jedino što vas još drži na površini je činjenica da je ovaj vjekovno izmučen narod nevjerojatno trpeći i da ima povelik prag tolerancije.No i tome će jednom doći kraj.

7 KOMENTARI

 1. Jadan smo mi narod. Prodane duse. Svi oni koji su htjeli uciniti nesto dobro- su smijenjeni. Hoce li Hrvatska ikada dozivjeti preporod? Nesto kao Madarska , ili Poljska koja je provela lustraciju. Dokle god se kod nas to ne dogodi samo cemo se “saltati” lijevo-desno. Je li zaista kletva kralja Zvonimira ucinila svoje?

 2. Bravo sestro! Već preko dvije godine tvrdim da od dva zla neću i ne mogu birati manje zlo jer je još uvijek ZLO!!! Ovih dana se kad se zgražamo izjavama javnih ličnosti sa estrade a i drugih područja javnog djelovanja ti dolaziš kao melem na ranu. Svi moraju znati da, ako žele slijediti Krista moraju slijediti njegove zapovijedi a ne nekakve kvazi katolike kojima ne smeta ubijanje nedužnih! Bog te blagoslovio 🙏❤️🙏

 3. Puno priče, ko neki zbrajač činjenica i krivi rezultat na kraju
  Ispade da smo mi “desno” bez grijeha i da imamo pravo sudit
  Ako može savjet ne dodaji svoje u Božju Riječ kad je tumačiš, Zašto ćeš ići u ispovjedaonicu ako poštuješ i ljudske zakone. Žviš u vremenu u kojem živiš.
  I Gospodina su pitali za porez
  Nemojmo bit farizeji!

  • Zbrajač činjenica dovodi do toga da su oba rezultata kriva, koji god ispao.
   Nismo bez grijeha i nemamo pravo suditi ljude, već prosuđivati griješne čine i djela.To smo štoviše moralno obvezni.

   Živim u vremenu u kojem živim.Gospodina su pitali za porez, a u našem vremenu ja pitam za milijune nerođenih koji se u svijetu ubijaju svake godine.To je – za mene osobno – duhovno i moralno pitanje broj jedan trenutno.I imam potpuno ljudsko i moralno pravo kandidate procjenjivati po stavu koji je za mene najvažniji.To me ne čini farizejom- ne znam odakle uopće ta usporedba jer oni jedno pričaju a drugo žive – nego nekime tko pokušava autentično živjeti kršćanske vrijednosti.

   Čemu spominjanje ispovjedaonice? Ako direktno podržavam ljude koji podupiru ubijanje nerođenih, i ja dajem svoj obol.Ili ne.Izbor je na svakome od nas.

Komentiraj