Lažni ekumenizam i njegove kukavice

29
2411
https://www.sabinopaciolla.com/wp-content/uploads/2019/10/Indigeni-Amazzonia-pregano-nei-giardini-vaticani-04.10.2019-screenshot-da-video-Catholic-sat.jpg(immagine aggiunta)

Kako  živim u Šibeniku, gradu svetog Nikole Tavelića i mjestu gdje imamo Nacionalno svetište svetog Nikole Tavelića, tako svake godine prisustvujem posebno svečanoj misi u studenom kada pada svečev blagdan. Središnju večernju misu obično služi neki od hrvatskih biskupa tako da sam se u više navrata naslušala prigodnih propovijedi. Držali su ih različiti biskupi no sve su imale zajednički nazivnik: biskupi su isticali kako je današnjem čovjeku teško uopće pojmiti postupak svetog Nikole i kako bismo ga čak mogli smatrati iracionalnim i nerazboritim. Zaista, iz prizme današnje crkvene političke korektnosti kojoj je glavni uzus diplomacija  i prazno dijalogiziranje dijaloga radi a ne evangelizacija postupak  ovog hrvatskog sveca izgleda malo, pa, van pameti. Zamislite, Nikola je zajedno s još trojicom  franjevačkih subrata usred Jeruzalema kadiji krenuo čestitati Bajram  tako da mu je išao čitati evanđelje. Pretpostavljate, nije se baš najbolje proveo. Kadija mu je prvo zaprijetio smrću, no kad je svetac nastavio po svome, prvo su ih puna tri dana svirepo mučili, zatim ih sasjekli mačetama i na koncu bacili na lomaču.

Kako svim srcem i dušom nasljedujem svece – kad odbijam čestitati Bajram  jer se držim onog starog i ispravnog prijevoda biblijskog psalma   Jeronimove Vulgate ,, svi bogovi pogana  su đavli”  – priznajem da mi nisu dobro sjedale takve propovijedi.  Smatrala sam ih hotimičnim biranjem šireg puta , linije manjeg otpora  i ovozemaljskim kompromiserstvom.  Da, najlakše je bilo reći da je sveti Nikola bio nerazuman i da nije postupio mudro. U svakom je slučaju lakše to reći nego da je Muhamed vidio demona. I da ga mi danas uopće ne možemo razumjeti. Koliki su samo kršćanski mučenici bili isto tako  nerazumni  umjesto da lijepo i mudro dožive stotu ne ulazeći u sukobe i ne talasajući jer će si samo natovariti na vrat nevolju i doći na glas kao nezgodni i rigidni. Možda dožive i sudbinu kardinala Pella !

Otprilike u to vrijeme sam dobila ponudu da za  prigodni časopis o ovom svecu napišem članak o njemu. Priznajem da sam se razveselila  jer su me one mlake biskupske  milozvučne propovijedi  kojima su bila puna usta hrabrosti a u  kojima hrabrosti nije bilo ni u tragovima  razljutile i napisala sam članak u kojem sam istaknula kako bih i ja čestitala Bajram točno onako kako ga je čestitao sveti Nikola kadiji. Ne želimo li nasljedovati svece? Ispalo je da ne želimo. Urednik časopisa me je informirao  da taj tekst neće objaviti i to je bio završetak moje kratke karijere  na temu pisanja o Nikoli Taveliću, a i ispala sam iz uredničkog vijeća dok si rekao  halal.

Ali da, u jednome su biskupi bili u pravu : mi pojma nemamo što su mislili i kako su postupali sveci naše Crkve, jer su njihova nastojanja, njihovu muku i njihovu krv  sveli pod riječ ekumenizam , zloupotrijebili nastojanje da svi kršćani budu jedno – i Isus  se molio za jedinstvo Crkve   (Iv 17, 21) – ono što Isus, objavitelj Oca, želi za sve jest – da svi budu jedno! To će biti očitovanje ljubavi koja prebiva između Oca i Sina, u koju su ušli i učenici i koju sada dijele između sebe.

Jedini ispravni ekumenski dijalog je onaj koji otvara mogućnost za sve sudionike da dođu do istine. Punina istine se nalazi u Katoličkoj Crkvi i krajnji cilj  ekumenskog dijaloga nije besplodno ljudovanje koje daje ploda kao  ona prokleta smokva, nego potpuno zajedništvo s Katoličkom Crkvom i njezinim učenjem.

Svrha ekumenizma jest jedinstvo kršćana no taj pojam s protestantskog gledišta znači teološki kompromis – no Crkva NEMA mandat mijenjati polog vjere čak i kad bi to htjela, ona ne može promijeniti nijednu dogmu – iako neki modernistički teolozi namjerno zamagljuju stvar . Drugi imaju nešto od istine, ali ne istinu u punini.

Crkva je kroz cijelu svoju vjekovnu povijest  njegovala ispravni pogled na zdrav  ekumenizam. Tako je Petar Venerabilis,  opat slavne opatije u Clunyju iz  XII stoljeća, kojeg je papa Benedikt XVI nazvao čovjekom mira i ljubavi proučavao židovstvo i islam  i tvrdio je da su muslimani zavedeni iskrivljenim naučavanjem lažnih proroka i da se mogu obratiti samo ako čuju pravu istinu. U tom je smjeru djelovao i naš sveti Nikola Tavelić i u tom je smjeru uostalom i išao sveti Franjo Asiški  kad je krenuo u Jeruzalem obratiti sultana i za njegovo obraćenje u Krista bio spreman proći kroz vatru. Vrlo nerazumno, rekli bi naši biskupi. No ionako su  tog predivnog stigmatika i pokornika pretvorili u poludjelog hipika koji skače po livadama i bere cvijeće.No vratimo se na časnog Petra Venerabilisa. Napisao je da bilo da se  muhamedanska zabluda  naziva sramnim imenom hereze ili odvratnim imenom poganstva – protiv nje valja djelovati tj pisati. Uporište  je našao u djelu sv Ivana Damašćanskog, velikog kršćanskog naučitelja  koji je temeljito izučio islam, kao i u djelu  Theopanesa Homologetesa  kojega je kasnije na latinski jezik preveo Anastazije. Krajnji je Petrov zaključak da je ta religija antikršćanska.

Crkva je bila identičnog stava sve do druge polovice XX. stoljeća.  Spomenuli smo sv Nikolu, tu su prvi marokanski franjevački mučenici, veliki misionar Franjo Ksaverski, desetine japanskih mučenika  iz Nagasakija što isusovaca, što franjevaca što laika, sveti Maksimilijan Kolbe koji je svoju ljubljenu Bezgrešnu nosio također u daleki Japan – a sve ih je pratilo crkveno učiteljstvo. Papa Leon XIII u enciklici Divinum illud krajem  XIX. stoljeća kao predmet molitve imenuje ,, ponovno sjedinjenje svih onih  koji su se iz KC odvojili bilo u vjeri bilo u poslušnosti,, –  SVE su molitve bile formulirane  u smislu  povratka odijeljenih kršćana  u jedinstvo s RKC.

Poslije Drugog vatikanskog koncila upućuje se poziv na traženje jedinstva – da je poželjno da se katolici  združuju u molitvi s razdijeljenom braćom i to se smatralo djelotvornim sredstvom da se izmoli milost jedinstva kršćana. Deklaracija Nostra  Aetate  koja govori o odnosu prema nekršćanskim religijama, unatoč čestoj uporabi sintagme hermeneutike kontinuiteta  napušta Tradiciju  kao i Silab Pija IX kojim se izrijekom osuđuju sva antikatolička nastojanja.

Ekumenizam modernista kojima su puna usta tolerancije i ljubavi nije ekumenizam povratka i povratak izgubljenih ovaca u Katoličku Crkvu – za njih je ekumenizam  dijalog između različitih vjerskih zajednica priznavanjem razlika bez razlika  bez ikakvog konkretnog spominjanja  budućeg sjedinjenja i zajedništva. Moto bi bio – ,,budimo u miru sa svojim razlikama,, što je čista zlouporaba  koncilskog duha.

Sam Joseph Ratzinger rekao je sljedeće: ,,premda ovaj Koncil nije proglasio nijednu novu dogmu i namjerno se zadržao na razini čisto pastoralnog, svejedno su ga mnogi pretvorili u neku vrstu  nad – dogme  koja poništava važnost svih ostalih.,,

Ako se baš doslovno držite one Isusove ,, učinite sve narode svijeta mojim učenicima ,, vi ste onaj čije se ime ne spominje, pro.ze.lit.

U međuvremenu hrvatski vjeroučitelji ponosno vode mlade katolike u posjet džamijama .Čemu to? Kraj svojih hramova u kojima vas čeka, ma što čeka, vapi za vama živi Bog? Zašto kraj bistre kristalno čiste vode kušati vodu koja u sebi drži otrov? Otrov , da. Njima naš Gospodin i Spasitelj nije Bog nego prorok manji od Muhameda, a u ,,svetom, Kuranu piše: Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujtePa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.
Kur’an 9:5

Stoljećima  je ovaj narod na teži način učio kako muhamedanci komuniciraju i dijalogiziraju s kršćanima, i onaj tko misli da će ekumenizam  promijeniti ono što im je ucijepljeno u glave iz njihovih svetih knjiga, živi u teškoj zabludi. Promijenili su samo taktiku, a pobijediti će nas našom nevjerom i našim pobačajima. Za razliku od  nas oni uče iz vlastite povijesti.


Što reći kada biskup Vlado Košić polaže kamen temeljac  za džamiju pored Siska?  Puno je puta taj biskup u propovijedima isticao kako se krivo interpretira blaženog Alojzija Stepinca a upravo je on prvi koji ga krivo interpretira, jer evo što je naš blaženik govorio prije no što je sagrađena džamija u centru Zagreba:  ”Još bi nam samo to, piše Stepinac, misleći na islam – trebalo u Zagrebu. Preko 300 godina branili su djedovi naši mačem u ruci od nekrsta ovu zemlju i ovaj grad. I što su djedovi časno očuvali, to će unuci, moralno duboko pali, pomoći u zlu one koji su nekad i sami bili katolici. (O tempora o mores (o vremena, o običaji!) . Razumijem da neuki puk pristane i drži se uz islam. Ali da kulturan čovjek, koji zbilja teži za spoznajom istine, pristane uz ovu smiješnu mješavinu židovstva, katolicizma odnosno kršćanstva, i poganstva, to ne mogu razumjeti”.

Kad već citirate Stepinca, citirajte ga do kraja. No ustrajem pri tvrdnji da ga uopće ne razumijete. Jedino što uspijevate smisliti kad vas se suoči s argumentima  je mahati s dokumentima u kojima piše sve suprotno od čega je Crkva naučavala stoljećima, dovoljno dvosmislenim da se poštenom čovjeku zavrti u glavi od pustih fraza te reći: bilo je to neko drugo vrijeme.

Ne, gospodo, bila su to neka druga stoljeća ali je moral i nauk nepromjenjiv. Jedino što je bilo drugačije bili su ljudi – hrabri ljudi, za razliku od današnjih mekušaca ; koji se nisu bojali za krst časni i krv proliti ako treba te koji se nisu skrivali iza riječi ekumenizam , dijalog, tolerancija i zajedništvo  i koji su , kada je trebalo , kako sada tako i vazda, reći jedino što se od početka vremena od kršćana tražilo: na križ.

29 KOMENTARI

 1. Bravo Nikolina! Neki dan smo supruga i ja raspravlhali o ovome i ja sam zastupao ” radikalne” stavove. I sada čitam tvoj članak. O tome ću svakako porazgovarati s Jurom Zečevićem,mojim školsim prijateljem i s fra Lukom Markovićem,bosanskim fratrom koji je doktorirao na islamu. Milost i mir ti želim!

 2. Istina je da sa pologom vjere ne može biti kompromisa.
  Međutim, ne bih rekao da ekumenizam narušava išta od dobra vjere. Naime, navijestiti Evanđelje možemo onima s kojima smo se susreli. Najprije trebamo susret na ljudskoj razini da bismo mogli skupa ići prema Gospodinu.
  Ako postavimo stvari na način da sa odijeljenim kršćanima i nekršćanima nemamo o čemu razgovarati nego o tome kako će oni postati katolici teško da će takva evangelizacija uroditi plodom.
  Naš pristup i pojava kao takva treba odraziti Evanđelje. Tada će i Duh Božji djelovati. Nije sve isključivo u našim ljudskim rukama.
  Malo ste prestrogi ovdje Nikolina. Ovakav pristup sigurno će biti zanimljiv ‘radikalnim skupinama’ ali nisam siguran koliko odražava pravo lice Evanđelja i onu blagost s kojom Isus nastupa.
  Blagost koja popušta grijehu i radikalnost koja kida sve živo dvije su jednako pogrešne krajnosti.

  Kristovo Evanđelje je ona plemenita srednost. I ne zaboravimo da uvijek treba čuvati jedinstvo sa Crkvom.
  Ako naša revnost bude htjela ići do savršenstva postoji mogućnost da olovku toliko izbrusimo da u jednom trenutku pukne i postane neupotrebljiva. Dakle, treba pripaziti do koje mjere možemo naoštriti stvari.
  Sretno dalje.

   • Nisam to rekao. Stvari iz daleke prošlosti treba čitati u njihovom kontekstu a ne prema standardima sadašnjosti.
    Primjer, nekada se branilo roditeljima da djecu na dojenje daju židovkama i drugim ženama koje nisu katolkinje. (Uzmite stari obrednik).
    Danas shvaćamo da za takvo što nema suvislih razloga.
    Ne možemo reći da bi dojenje od strane židovke bio prekid sa Tradicijom.

    Možda nije najsretniji način za usporedbu sa ekumenizmom no što želim reći;
    ne možemo ljude tek tako u startu odsjeći. I drugi ljudi rasli su u određenoj kulturi i mentalnom sklopu. Nisu krivi zbog toga. Da bismo im Evanđelje mogli prenijeti trebamo ih najprije susresti kao osobe. Širenje Evanđelja silom odgovara citatima iz Kurana koje ste naveli.

    Boga ćemo više pronijeti blagošću i dobrotom nego li nekom strogošću. Ne zaboravimo također da su svi ljudi djeca Božja i da je Isus umro radi svih ljudi. Volim li Isusa u čovjeku koji nije katolik? Prenošenje Evanđelja danas prava je umjetnost.

    Nismo odstupili od niti jednog slova Zakona ako smo pripadnike drugih religija susreli u neformalnom razgovoru i popričali kao ljudi. Nismo prihvatili njihova vjerska uvjerenja ako smo ručali ili večerali zajedno.

    Tridentski sabor podosta je citiran u tradicionalnim skupinama Crkve. Možemo li mi sada reći da Crkva 1500 godina nije imala dovoljno adekvatne pristupe i jasne nauke pa nam treba neki sabor??? Bog je uvijek isti i nitko ne kani dokidati išta od Evanđelja ali tu nadvremensku poruku treba znati izreći kroz kontekst i način shvaćanja u vremenu u kojem živimo. Isto tako, nije svaka djelatnost Crkve dogmatskog nauka kao npr navedeno dojenje. Možemo reći da su neke stvari po sebi bile krive ali shvatljive u kontekstu u kojem su se događale.

    Što se ovog ekumenizma tiče – nigdje Crkva ne uči da Evanđelje ne treba propovijedati. Štos je u tome da to ne možemo činiti silom i da je ona farizejska strogoća i kruti pristup po sebi pogrešan ma kako savršeno odražavao i govorio o svakom slovu Zakona. Znamo da u Isusovom srcu s time nikada nisu pali na plodno tlo a oni koji taj Zakon nisu živjeli (carinici i bludnice) pretekli su ih u Kraljevstvo nebesko.

    Za promisliti.

    • Što se duha vremena tiče, kad govorimo o prošlosti onda običaji podliježu određenom vremenu, ali ste primjer davanje dojenčadi dojiljama.To su navade i mijenjaju se s vremenom.

     Što se pak vječnih i nepromjenjiivih istina tiče, one su takve kakve jesu neovisno o vremenu u kojemu su se dogodile.Isus nije zastario.Dogmatski nauk Crkve nije zastario.Tavelićev herojski čin nije zastario.Kolbe koji je otišao na drugi kraj svijeta naviještati Krista nije zastario.

     Kršćanski moral i spasenje duše je uvijek isto i uvijek aktualno.
     Na evangelizaciju smo uvijek pozvani.
     Nigdje nisam napisala da evanđeljem treba lupati nekoga po glavi, niti ga je sv Nikola Tavelić tako propovijedao.Čovjek ga je u ljubavi čitao.TO nije nasilno propovijedanje evanđelja, to je točno izvršavanje zadatka koji nam je ostavio Isus.

     Da, moramo biti autentični kršćani, slažem se. Ne vidim zašto se ovdje spominju farizeji jer oni jedno govore drugo rade.To nije dobro ali to nije tema ovog teksta, tema je poziv svima nama da budemo vjerni, autentični i sol zemlje.

     Crkva nikada nije u startu odsijacala ljude koji su raslu u drugim kulturama, ne, ona je išla u misije na sve strane zemlje. I to je zamrlo kao posljedica lažnog ekumenizma i jedino što je preostalo je socijalno karitativno djelovanje.

     • Nikolina sve biskupi znaju kad mi obični ljudi znamo nema tu velike filozofije. Biskupi su sigurno bar jednom pročitali evanđelje a i vjernici ili lažu da su krscani ako nisu pročitali evanđelja i poslanice i djela. Isus je dao život za nas a mi trebamo dat svoj za Njega i sve mozemo u Njemu koji nas jača mozemo što je i On propovjedat obraćenje ozdravljat bolesne oslobađat zarobljene….a mi ne samo da to ne radimo neho lažemo a posebno biskupi jer služe drugom gospodaru

  • Bravo Nikolina za izvrstan clanak!!!

   Napokon jedan tekst, koji grebe malo ispod povrsine i kopa dublje. Ako nista bar prava pitanja postavljate, ako mogu parafrazirati:
   Jeli strategija liberalnih teologa, modernista, kako ih je Sveti Pio X nazvao, uspjesna?
   Kako napreduje taj nacin ekumenizma ili mozda jos ‚skakljivija‘ tema nova evangelizacija?!
   Zar katolicanstvo odnosno Katolicka Crkva nije u jednoj od najopasnijih situacija neg ikad prije?
   U jednu ruku nas progone u ubijaju (arapske zemlje,africki kontinent, u kini vlada koministicka crkva koju je btw vatikan odnosno papa franjo nazvao legitimnom. A podzemnu je, koja je jedina odana Svetoj Stolici, sa tim cinom
   odbacio..) u drugu ruku su crkve prazne i vjernici nestaju.

   Tuzne stvari se dogadjaju u zadnjih 6O-ak godina od kada u biti traje to priblizavanje ostalim religijama i krscanskim denominacijama.

   Ekumenizam ne moze znaciti nijekanje vlastitog Katolickog nauka, koji je kao i Sveto Pismo za nas katolike sveto!
   U tome se razlikujemo od protestanata na primjer, koji njeguju svoju nauku o solo scriptura..dakle, samo Biblija..

   No dobro, o tim temama bi se moglo dugo i na siroko pisati i raspravljati.

   Cinjenics jest, da nakon liberalizacije Crkve i takve vrste teolgije nismo uspjeli ni zblizit se drugim religijama, osim sto smo se odrekli svoje tradicije koja se cvrsto drzala gotovo 2OOO godina.
   Jesmo li stvarno po naravi toliko sad drugaciji neg sto smo bili prije recimo sto godina?
   Mislim da ta tvrdnja ne moze biti tocna!
   A upravo nakon papinstva Svetog Pia X i Pia XI je bio procvat duhovnih zvanja i najvisi rast i crkve su sve bile pune vjernika.
   Za razliku od danas kad se po zapadnoj europi redom pozatvaraju!
   A orginiziraju se ekumenski susreti u nekakvim dvoranama, gdje svi zajedno mole i nesto osjecaju i teze tom osjecaju..bez konkretne pripadnosti icemu.. da se naravno ne bi netko
   uvrijedio.

   jer valjda je to to; ekumenizam i vjera su dobar osjecaj i osobni odnos u kojem autoritet Crkve, koju je sam Isus Krist osnovao i ostavio kljuceve Sv.Petru(!), i odanost istoj,ocito nemaju mjesta.

   Ispricavam se zbog dugog i mozda malo konfuznog komentara.
   Ali je zaista osvjezavajuce vidjeti ovakav tekst u mnostvu ‚mainstream‘ katolickih portala. Ovakav osvrt Vas u takvim portalima vjerojatno ne bi nasao svoje mjesto, ksko ste sami i napisali.

   To i je zapravo najtuznije, jer potvrdjuje da i katolici nisu postedjene opasnosti ‚duha vremena‘,pojam koji je tako rado koristen od modernog katolika.

   Svako Vam dobro! Nastavite dalje izvrstan rad!
   Bb i veliki pozdrav iz Hercegovine.

 3. Nismo svi djeca Božja. Svi jesmo stvorovi Božji, ali djeca postajemo kad primimo Isusa, tj. kad se krstimo. To kaže jasno i glasno Ivan u prvoj poslanici. Bb

 4. Koliko puta sami sebe uhvatimo u neispravnostima iako nacelno jesmo krscani cesto shvatimo da smo se povodili za nizim bogovima … nismo zbog toga antikrscani vec prozivljavamo duhovni rast … slicno je i s drugim religijama u iskrenosti i ljubavi duhovni rast je uvijek moguc

 5. Iz Petrovih komentara se da iscitati da jos nije vidio i cuo imame u Vatikanu kojima je dozvoljeno moliti na njihov nacin. Nije vidio ni biskupe u djamijama koji se mole s muslimanima. Nije vidio ni dervisa koji je plesao u spanjolskoj katedrali dok je imam velicao Muhameda. Petar zivi u ruzicastim oblacima. Nista cudno, mnogi su takvi. I ja sam bila takva. Razumjevanje i tolerancija tog tipa, a i ostalog, odveli su me na totalno pogresan put. Vratit se, bilo je puno teze.

  Nikolina, ti si u pravu. Bog te dragi blagoslovio i uzdrzao.

 6. Zašto citiraš Kuran, izvlačiš iz konteksta da bi prikazala muslimane kao nasilnike? Napiši cijelu priču, to bi bilo pošteno i kršćanski. Ako si pročitala Bibliju, ali onu pravu, ne dječju iz osnovne škole, znala bi da se i Biblija može citirati na taj način, pa i Isusa bi mogli prikazati kao nasilnika. Druga stvar, molitva svecima je kršenje Božje zapovijed, da ne smiješ imati drugih bogova, niti se moliti kipovima i ikonama. Objasni nam recimo, zašto je Konstantin svet, zašto su španjolski konkvistadori (koljači) proglašavani svetima?

  • Kolike besmislice.Ima li smisla odgovarati?
   Prvo – car Konstantin NIJE proglašen svetim
   Drugo – ne molimo se svecima nego Bogu, od svetaca tražimo zagovor kod Boga
   Treće – ne postoji sveti konkvistador
   Četvrto – ne molimo se kipovima ni ikonama. Kada imamo raspelo, kip raspetog Isusa, ne molimo se komadu kamena ni drva nego onome kojeg taj prikaz materijalizira jer su ljudi bića materije
   Peto – dala sam samo fragment Kurana.Istina. Hoćemo još?

   Nevjernici su oni koji govore: Bog je – Mesih, sin Merjemin!

   Reci: Tko hoće spriječiti Alaha da, ako hoće,

   uništi Mesiha, sina Marjemina, i majku njegovu…(V,17)

   Treba još?

   7. Kuran, 5, 33 (Sura Al-Ma’ide, objavljeno u Medini)
   Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.* To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika

   Iskreno, ne da mi se više s vama raspravljati jer ste pokazali elementarno neznanje.Dva citata koja sam stavila pokazuju da je ekumenski dijalog s vama nemoguć jer ne vjerujete u božanstvo Isusa niti Trojstvo, a drugi citat je ono što vaša ekipa radi kršćanima koji imaju nesreću živjeti među vama.

   Nije ni čudo da mislite da su konkvistadori sveti, jer očito i KC mjerite po svom metru.Za vašu informaciju, Crkva je kanonizirala one koji su trpjeli od konkvistadora, npr crnog domoroca de Porresa.

   No kako ovo nije evangelizacijski dijalog jer istinu ne tražite, sad ga prekidam. treba znati kad otresti prašinu sa sandala.

 7. Nikolina, hvala Vam za ovaj tekst. U potpunosti se slažem s Vama. Mene najviše od svega brine i sablažnjava “duh Asiza”. Gledajući na to kako danas KC tumači ekzmenitam često se pitam za što su svoju krv prolili i svij život dali toliki misionari i sveci? Vama obilje BB, snage i hrabrosti da ne podlegnete duhu ovoga svijeta koji bi htio da na nebu bude kao i na zemlji, a ne obrnuto kako nas je naučio moliti Isus Krist jedini spasitelj i otkupitelj svakog čovojeka.

 8. Koji je razlog besmislenog poluistinitog citiranja? Poluistina – kad je namjerna, a kod citata je uvijek namjerna jer treba truda da se nešto pročita, interpretira i zapiše (što se podrazumjeva za onog koji citira) je užasnije od laži zbog očitog dodatno marketinga laži.

  Osobno, manje od pet puta u životu sam uopće pogledao Kuran, ali eto clickbait naslov privuče čovjeka. Malo skrolanja oko mjesta koje ste naveli kao “grozno”, da pročitam što stvarno piše i eto, sam citat koji ste naveli ako je to uopće bitno nije skroz isprava… piše *tko može*, a ne *tko hoće*… ali nebitno, bitniji je kontekst.

  Ono što je unutar mogućnosti i očekuje se od baš svakoga je da pročita nekoliko odlomaka prije i poslije onoga što se daje kao suština (naravno ozbiljna osoba bi morala ozbiljno proučiti ono o čemu će pisati), a ako nije tako, radi se o izvlačenju iz konteksta i to je – zlo.

  Dakle, nekoliko redaka prije nekoliko poslije i možemo naći na sljedeće rečenice…

  — Prvo nekakva kritika, kršćana koja može biti ovakva i onakva
  “Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali, a dobar dio onoga čime su bili opominjani izostavili. I ti ćeš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih! – Allah, uistinu, voli one koji čine dobro.”

  — A evo i neki opći postupak koji se preporuča u tekstu okolo onog koji ste naveli
  “O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!”

  Inače Allah je arapska riječ koja znači Bog.

  Dodatno glede samog Nikole Tavelića. Stavljam na razmišljanje. Da u 21. stoljeću neki musliman dođe u važnu katedralu za vrijeme obreda npr. Uskrsnog i krene govoriti o svom viđenju Isusa i “zabludama” katolika…

  Poznat je i suvremen slučaj Asie Bibi (Pakistanka optužena za blasfemiju na poslu od kolegice – ukratko, dvije žene se posvađale i jedna drugoj uvrijedile vjeru). U njenoj oslobađajućoj presudi među ostalim je navedeno (slobodni prijevod s engleskog):

  “Prema Svetom Kuranu, Islamska vjera nije potpuna dok nema vjere u sve Svete Proroke i Poslanike Svemogućeg Boga, ukljujući Isusa Krista i svih od Boga objavljenih Svetih Knjiga uključujući Svetu Bibliju. Vodeći se tom perspektivom vrijeđanje tuženice od strane muslimanske zaposlenice nije ništa manje blasfemično.”

  Dakle, uz malo upućivanja to je islam koji je islam, van euforije, huškanja, neukosti, pakosti… Uostalom to je vjerau Boga bilo katolička, bilo islam od kojih svaka u sebi ima određenu mjeru prozelitizma, ali u dobrih ljudi muslimana i katolika po zapovjedi onih koje slijede to ima svoju mjeru. Neumjerenost je i jednima i drugima i trećima i svim religijama – zabranjena.

  Najružniji i najtužniji dio je ovo o čestitanju nečijeg blagdana. Okrenuti glavu od čovjeka zato što želi proslaviti nešto. Sramota. Mislim da bi na mjestu umro od tuge da se dam uvjeriti da je nasljedovanje Isusa odbijanje baklave na blagdan zato jer je moj prijatelj “sotona”.

  • Pošto ste pet puta pogledali Kuran pretpostavljam da ste našli i ovaj citat:

   7. Kuran, 5, 33 (Sura Al-Ma’ide, objavljeno u Medini)
   Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.* To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika

   onaj citat koji ste vi naveli čini mi se da se ne odnosi na nevjernike nego općenito na zle ljude, prema kojima osjećaju mržnju.

   Dakle, izvukli ste iz konteksta vi , ja sam citirala točno dio koji se odnosi na nevjernike

   Eh da, kad musliman dođe u katedralu npr za Uskrs znate što se dogodi?Vidjesmo na misi u Njemačkoj.ljudi u panici bježe van.I tome, bojim se, ne možete kriviti kršćane

   • eh da, i imam nepogrešiv osjećaj da pričam s ekumenski nastrojenim završenim teologom kojem nije sjeo vjekovni crkveni nauk, obično ljudi koji nešto skrivaju imaju anonimne mail adrese, ali to je vaš problem ne moj

    • Kad kažem “pet” puta, ako je krivo shvaćeno, mislim da sam pet puta “bacio oko”, dakle poprilično neupućen.

     Navođenje, pokušaj navođenja drugih ljudi na neutemeljene predrasude, podgrijavanje istih, je očito. Stvaranje straha u ljudima od čovjeka druge vjere kojem u njegovoj najstvetijoj knjizi piše o Djevici Mariji: “O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio”… je naprosto naopako. Ako treba stvarati strah onda je to od raznih nerazumnika, populista, divljaka… ponaosob, ne nekakvih “borova/panjeva” koji su se eto okitili kuglicama islama ili bilo čega drugoga. Zna se tko su influenceri nekakvog zla – ne previše ljudi ili skupina.

     Islam je vjera koju reflektira netko poput Sulejmana Bugarija ili katolik je netko tko reflektira kršćanstvo poput Bonaventure Dude itd. Divljaci, huligani, oni koji ne prouče, ne žele znat gdje smo, kako ćemo dalje, ukratko sve vrste cirkusanata nisu mjera religije, ne odražavaju vjeru u nadnaravno.

     Nisam izvukao iz konteksta ništa, pročitao sam cijelo poglavlje. Kontekst Kurana nije ubijanje kršćana ili uostalom bilo koga. Kuran je vjersko/religijsko/politička knjiga uputa i “otkrivenja”. Vaši citati – iz kojeg su konteksta? Što o tome kaže neki autoritet, neki objektivno učen čovjek makar toliko da razumije Kuran na arapskom da poznaje povijest tog vremena? Raspravljanje o citatima je besmisleno jer sasvim je sigurno da svaki musliman koji želi ubit kršćana, uništit njegovu bogomolju ili nije vjernik ili prema svojoj vjeri ide u pakao.

     Kuran/Isam nije isto što je i Biblija/Kršćanstvo i nikad neće biti neka ne znam Katolička crkva Islamskog obreda – al’ da ljudi ne mogu biti bez tenzija blizu jedni drugima bez da ih netko zlostavlja jer u nešto vjeruju. Da čovjeku koji je obvezan prihvatiti istinu da je Djevica Marija najčistija među ženama ne mogu čestitati blagdan, ili obitelji koja čuva Baziliku Svetog Groba u Jeruzalemu se ne može čestitati npr. blagdan kad slave Vjeru u Boga, vjeru Bogu odnosno Abrahamovu poslušnost čak i u žrtvovanju sina – naopako.

     A glede ovih u Njemačkoj, nekako mislim da neće biti proglašeni herojima od bilo kojeg uglednog islamskog učenjaka. Bit će proglašeni divljacima, huliganima, niškoristima i u svakom slučaju nisu primjer ni dobrog čovjeka ni dobrog muslimana…

     Glede mene i moje adrese. Otom potom. Naravno da imam neko internet iskustvo i ne pada mi na pamet dijeliti osobne podatke pogotovo na prvu pred ostrašćenim ljudima. Eto čak i kod Vas piše napomena adresa se nikad ne otkriva, a već se propituje i tko sam, i koja mi adresa, što to pokazuje kako sam nastrojen itd. Što meni treba zbog nekoliko online komentara propitivanje, denuncijacije ne vezane za samu temu, razne oznake, označitelji… Anonimne komentare je sasvim moralno izbrisati.

     Da, naravno da sam ekumenski nastrojen, koliko je to zahtjev i Crkve i crkve. To je i koncilska obveza u mjeri u kojoj je obveza – citirati ću:

     “Budući da je tijekom stoljeća između kršćana i muslimana dolazilo do čestih sukoba i neprijateljstava, Sveti sabor poziva sve da se, zaboravivši što je bilo, iskreno trude oko međusobnog razumijevanja i da zajednički štite i promiču socijalnu pravdu, ćudoredna dobra, mir i slobodu za sve ljude.” To je sve štose muslimanima nudi, dosta kristoliko.

     • Obavezan stav Crkve glede ekumenizma sadržan je u enciklici pape Pija XI “Mortalium animos”. Sve drugo po tom pitanju spada pod modernističke ispraznosti.

 9. Nikolina, cestitam Vam na velikoj hrabrosti. Laici su danas mnogo spremniji od klerika za različite oblike borbe za pravovjerje. Dirnuli ste u postkršćanske “dogme” kojima nas indoktriniraju zadnjih 50 godina, a dovesti u pitanje Nostra aetate danas je mnogim klericima čin koji zasluzuje ekskomunikaciju. Ne bih se začudila da Vam uskoro uskrate svete sakramente. Potvrdili ste da će Bog sačuvati vjeru u narodu i onda kad ga pastiri budu vodili krivim putem… Nazalost, naši biskupi nisu dostojni Stepincu i Kuhariću ni čistiti cipele, a kamoli se nazivati njihovim nasljednicima.
  Kao katolička supruga i majka dajem Vam punu podršku – nastavite tako, ne obazirite se na zlonamjerne kritike, ima nas mnogo koji mislimo kao Vi!

 10. Aj, Bogu dragom hvala da nisam jedini luđak koji tako gleda na stvari! 😇 Nikolina, jesi ti ovo telepatijom iz moje glave kopirala, pa onda samo “pejstala”? 🤪 Bormeš, tužil te bum za krađu misli il tak nekaj…već bum si zmislil! 😅 Puno je bilo svjedočanstava raznih svetaca o islamu kao “religiji Mira”, ali jedno od jačih svjedočanstava o Muhamedu bila mi je ona vizija korejske stigmatičarke Julie Kim. Zanimljivo mi je bilo uočiti kako ogromna većina današnjih teologa nema hrabrosti o toj problematici čak ni zucnuti. Rješenje? Osobno već neko vrijeme krunicu božanskog milisrđa u 3 sata molim za obraćenje bosanskih muslimana. Ne mogu reći da znam, ali osjećam, naslućujem, plodonosnost. A znam da će plodova biti i više nego kod 40 dana… Et…

  • Eto super da razmišljate i vidite da ovde nešto ne valja no modernističke podvale vire na svakom koraku. Zato i je Pavao VI ukinuo indeks zabranjenih knjiga da katolici čitaju perfidna nekatolička štiva koja ih vode ekumenizmu a koji je samo masonski sredstvo njihove stare ideje ustoličenja jedne svjetske religije. Papa Franjo jest radikalan proizvod V2 ali radi samo ono sto su radili svi ( nekatolički( Pape od Ivana XXIII. E jedna od zabluda je i sv. Faustine Kowalska i njeno “božansko milosrđe” Da se razumijemo i ja sam to godinama molio. No Faustinina knjiga bila je na indexu zabranjenih knjiga a njene “pobožnosti” i slike zabranili su sveti Oficih i dvojica Papa PioX a čak i Ivan XXIII.
   Zato molite Gospinu krunicu ili krunicu Srca Isusova koja je slična ovoj heretičkoj Faustininoj.
   Na ovom linku je sve objašnjeno. Istinitost navoda sam provjerio na engleskim stranicama.

   http://tomablizanac.blogspot.com/2016/03/s-faustina-o-gobbi.html?m=1

   Inače islam je demonska ideologija kojoj je autor pedofil i razbojnik, sin jedne Židovke. Od njega je gori samo judaizam, “vjera” naroda bogoubojica i rušitelja svih božanskih i naravnih zakona. Njihova djela već 2000 g to pokazuju. Sveti Ivan Zlatousti Židove zove štovateljima demona a sinagoge mjestima gorim od bordela i poganskih hramova. Same Židove zove demonima. Tako da Papa u džamiji ili sinagogi grijesi protiv Duga Svetoga, sto tvrdi i Toma Akvinski. Ekumenizam je Kršenje 1. Božje zapovijedi i negacija same Crkve.
   Evo malo Sv. Ivana Zlatoustog.

   https://legiochristi.com/static/lit/Adversus_Judaeos.pdf
   Božji blagoslov svima. Viva Cristo Rey

   • Nevjerojatno da se ovakve bljuvotine (benedict) oholosti mogu izgovarati uz želje za Božjim blagoslovom. Katastrofa koje slijepilo tvrdokornosti srca.

 11. Mirko, u ime intelektualnog poštenja i ljubavi prema istini, molim vas da još jednom lijepo i razborito pročitate glasoviti regenburški govor pape Benedikta XVI
  https://www.bitno.net/vjera/govor-benedikta-xvi-u-regensburgu/ , jer ako itko onda Benedikt nije čovjek ni intelektualac koji je izbacivao nekakve paušalne optužbe.

  Također, preporučujem razmišljanje isusovca Samira Khalila, osobe koja je stručnjak za islam, kompetentniji od mnogo današnjih glasnih ali šupljih progresivnih teologa.U ovom tekstu upozorava i samog papu Franju od brzopoteznih lakomislenih ocjena, prije njegova posjeta Egiptu.
  https://www.bitno.net/vijesti/svijet/samir-khalil-papa-je-u-krivu-islam-nije-religija-mira/

  Božji blagoslov

 12. Nejasna je Vasa ljutnja i prijekori. Doima se kao legalisticko izrabljivanje nekih cinjenica i strah od drugacijih. Nitko ne trazi u ekumenizmu stapanje s “infidelima” ni zaborav svoje vjere i tradicije (nema brige da ce propasti selo ako nestane obicaj) Trazi se, od svih nas,iskazivanje nesvakidasnje gostoljubljivosti. Gdje je ljubav ,prema strancima pa cak i prema imaginarnim neprijateljima tamo nema straha. Nema ni ljutnje koju strah potpiruje
  Mir i dobro s Vama!

 13. Draga Nikolina, hvala na ovom tekstu.
  Tehnički, mislim, nisam siguran, da pojam RKC(ako je to skraćenica za rimokatoličku Crkvu) zapravo ne postoji. To jest, postoji Katolička Crkva, u kojoj se nalazi Latinska Crkva u kojoj se nalazi Rimska Crkva(kao biskupija i biskup kao predsjedatelj “svega zbora ljubavi”).
  U Latinskoj Crkvi, pored ostalih, postoji rimski obred, ali to je druga stvar.
  Ako ima netko tko bolje poznaje ovu materiju može li razjasniti?
  Hvaljen Isus i Marija!

Komentiraj